Wie ik aandacht geef, groeit.

Ik voeg positieve waarde toe aan sociale of maatschappelijke vraagstukken waarbij jeugd een hoofdrol speelt.

Wie ik aandacht geef, groeit.

Ik voeg positieve waarde toe aan sociale of maatschappelijke vraagstukken waarbij jeugd een hoofdrol speelt.

Verdiep het NJR en NJI

Als het gaat om de kracht van jongeren…

Als je jongerenparticipatie in de uitvoering wilt zien, dan moet je echt eens een bijeenkomst van de NJR bijwonen. De wijze waarop hun jongeren workshops / trainingen en visietrajecten organiseren is inspirerend. Op een congres vorige week over jongerenparticipatie zag ik wederom de kracht van jongeren én de tegenkracht van de gevestigde professional…

Blog bericht afbeelding

Alles was goed. De eerste sessie (het overtuigen van beleidsmakers) was lekker actief opgezet. Uit de groep kwamen verschillende tips over hoe om te gaan met blokkerende beleidsmakers. De diverse expertise werd goed benut. 
Mijn tweede sessie ging over zinvolle jongerenparticipatie. Ook hier weer een verrassende werkwijze. 2 jonge meiden die 30 deelnemers sturen naar een gezamenlijk punt. Heel knap!

Tussen de blokken door interviewen jonge mensen de aanwezigen. Ook ik mocht er aan geloven. Voor mij was de dag ook goed netwerken. Wat een professionele kanjers zijn betrokken bij jongerenparticipatie zeg, ongelooflijk wat een expertise er is in het land!

De afsluiting stevende af op een positieve climax. Imput, interviews en feedback werden verzameld om bij een vervolg bijeenkomt concreet gevormd te worden tot een instrument voor jongerenparticipatie. Chapeau! Complimenten NJR en NJI!

En toch ging ik met een naar gevoel de zaal uit.
​In de afronding nam een professional, de coach van jongeren in dit traject(!), de microfoon over. Ze begon, naar eigen zeggen,  te wiebelen en ging sturen. Heel erg sturen. Haar eigen agenda en haar visie op het proces werden uit de doeken gedaan. Met de microfoon in de handen bepaalde zij de vragen én de antwoorden. Het ging uiteindelijk over COP’s ofzo. Het doet er ook niet toe. Wat mij bij blijft zijn de uit het veld geslagen gezichten van de jongeren die zo hard gewerkt hadden, de creatie-energie die in een keer weg stroomde, de jongeren die even niets meer te zeggen hadden over hun eigen proces….

Natuurlijk is het belangrijk om procesmatig te komen waar je naar toe wilt. Sturen of bijsturen kan ook discreet. Niet voor een volle zaal. Jongeren kunnen zich dan nog steeds eigenaar voelen van het proces. Laat ons als professionals hier altijd scherp op blijven. 

Wil je meer weten over het gave jongerenparticipatietraject van de NJR? kijk dan hier.
Alle foto’s in deze blog zijn van de organisatie van Ver_diep.

 

 

Scroll naar boven