Wie ik aandacht geef, groeit.

Ik voeg positieve waarde toe aan sociale of maatschappelijke vraagstukken waarbij jeugd een hoofdrol speelt.

Wie ik aandacht geef, groeit.

Ik voeg positieve waarde toe aan sociale of maatschappelijke vraagstukken waarbij jeugd een hoofdrol speelt.

Zelf ben ik zonder startkwalificatie op de arbeidsmarkt terecht gekomen en hier heb ik mijn eigen weg gevonden. In mijn schooltijd had ik het idee dat veel van mijn potentie ongezien bleef. Ik moest in een programma meedraaien, vakken leren en voldoendes halen. Maar waar echt mijn talent ligt, dat moest ik zelf maar ontdekken. Ik denk dat er momenteel veel talenten van jongeren ongebruikt blijven in het huidige schoolsysteem.  

Ik ben dan ook op zoek naar verhalen van jongeren die hun talenten op eigen wijze hebben benut. Mijn doel is inspirerend te zijn alle voor jongeren die op school niet gelukkig zijn, zakken voor examens, van school gestuurd worden (of al thuis zitten), het gevoel hebben op de verkeerde opleiding te zitten of gewoon hun eigen weg willen lopen; met of zonder startkwalificatie. Ik wil deze jongeren inspireren door verhalen te delen van jongeren die hun eigenwaarde hebben teruggevonden door dat ze hun eigen weg gevonden hebben.  

Ben jij of ken jij zo’n jongere die zijn eigen weg gevonden heeft? Dan deel ik graag jouw verhaal! Stuur een DM en samen kunnen we dan een steuntje in de rug bieden aan al die jongeren die hun eigen weg nog aan het zoeken zijn.  ​

De weg van Remco

Een tijd geleden was ik op bezoek bij vrienden. Al snel ging het gesprek over de jongste zoon Remco. Moeder maakte zich zorgen over hem. Remco had het moeilijk. Hij kwam steeds meer in een isolement, maakte moeilijk vrienden en sloot zichzelf het liefst op in zijn kamer om te gamen. Op school voelde hij zich niet thuis. Tijdens een gesprek wat ik had met Remco, viel het mij op dat hij moeilijk contact maakte. Hij zag bleek en er was weinig levensenergie. Hij lachte nauwelijks. 
Op een gegeven moment kreeg de moeder van Remco een verontrustend telefoontje van een leraar. Haar zoon had uitgesproken dat het voor hem allemaal niet meer hoefde. School niet. Het leven ook niet. En het was ook niet de eerste keer dat hij dit had geuit, maar nu vond de leraar het toch verstandig om de ouders op de hoogte te stellen.  

De moeder van Remco ging in gesprek met haar zoon en nam een moedig besluit. Remco zou bij haar de kans krijgen om te doen waar hij blij van wordt. Waar hij zich waardevol in voelt, wat hem de drive geeft om te leven. Ze schreef hem uit van school en hij kreeg de kans om zich toe te leggen op zijn grote passie: Gamen! 

Remco speelt DOTA 2. Hij en zijn team werden online gevormd en Remco werd een van de 50 beste spelers van Europa. In de game is hij assertief, aanvallend en een zeer geducht tegenstander. Het talent van Remco werd opgemerkt en hij en zijn team ontvingen een uitnodiging voor een toernooi in Kroatië. Hij had nog nooit alleen gereisd en zag op tegen de oriëntatie op luchthavens, het vinden van het hotel, de andere cultuur. Maar een ding was zeker, hij zou gaan. No matter what! 

In de tussentijd vond er nog wel een gesprek plaats bij een bezorgde medewerker van de gemeente. Remco had immers de school verlaten en moest nu zonder startkwalificatie zijn plaats op de arbeidsmarkt zien te verwerven. Hoe dacht hij aan inkomen te komen? “Je moet wel een vak leren want met gamen valt geen geld te verdienen.” Remco probeerde nog uit te leggen dat hij in de top 50 staat, mogelijk een toernooi in China gaat doen en dat gamers betaald worden om te doen waar ze goed in zijn. Net als voetballers en andere topsporters. 
Of de ambtenaar de kansrijke positie van Remco begreep, is niet helemaal duidelijk geworden. Maar och, zolang Remco geen uitkering aanvraagt is dat ook niet heel belangrijk. 

Remco kwam, zag en overwon in Kroatië. Met zijn team hebben ze uit een internationaal gezelschap de derde plaats behaald. Maar dat was niet de enige prestatie. Hij had zijn eigen isolement doorbroken, was de uitdaging van het vliegen aan gegaan en heeft letterlijk een plekje op de wereld voor zichzelf veroverd.

​Om in dit team te komen heeft Remco zich toegelegd op een andere rol dan zijn eigen persoonlijke favoriete rol. Ondanks dat zijn team hem zeer waardeerde en hem complimenteerde met zijn mentaliteit, heeft Remco zich toch weer toegelegd op zijn eigen favoriete rol in de game.  
Ik ben nu weer even werkloos, teamloos. Maar och, ik word vast weer gevraagd door een ander team.” 

Toen ik Remco weer sprak was hij een en al energie, hij leefde, hij straalde. Voor mij zat een talent, iemand die iets bijzonders kan. Een jongeman die met vertrouwen de toekomst in kijkt en durft uit gaan van zijn eigen kwaliteiten. Wat een voorbeeld! Prachtig!

Wil je meer weten over DOTA2?  ​​

Onze nieuwe wereld biedt nieuwe mogelijkheden in domeinen die nog niet voor iedereen inzichtelijk zijn. Wanneer we blijven denken in conventionele kansen en onmogelijkheden lopen we het risico heel veel talent niet te herkennen. In het oude zwart witte systeem is een diploma goed en ben je kansrijk voor een baan en is het ontbreken van een startkwalificatie reden te zorgen. Naast onze traditionele opleidingen zijn er ongekend veel kansen voor jongeren. Kans om talent te benutten! 

Scroll naar boven